6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak ve mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için
tıklayınız.
1.12.2015 16:24:35 | Son Güncelleme: 1.12.2015 16:24:35
1/9
Atlar nereden geliyorlar?
Memeli ailesinin bir üyesi olan atların, Latince ismi Equus Caballus’tur ve atlar, eşşekler ve poniler, küçük bir köpeğe benzeyen bir tür tarih öncesi yaratık olan Hyracotherium’un soyundan türemişlerdir. Yaşam süreleri 20 ila 35 sene arasındadır.
Bugün asıl amacımız size atların bilimsel geçmişini anlatmak değil. Asırlardır birlikte yaşadığımız, ilk evcilleştirdiğimiz dostlarımızı daha yakından tanımanızı sağlamak.
2/9
Atlar nereden geliyorlar?
Eski zamanlarda atlar, her ne kadar bir yerden bir yere ulaşım amacıyla kullanılıyorduysalar da artık taşımacılık yapan atlara ya köylerde ya da turistik mekanlarda rastlıyoruz. Genellikle evcilleşmiş olan bu dört bacaklı dostlarımızın bazı akrabaları hala (özellikle Amerika’da) vahşi doğada yaşamlarını sürdürmekteler. Ayrıca, köylerde ”Yılkı atı” olarak bilinen, yaşlanmış, sakatlanmış, artık iş görmeyecek atlar da doğaya salınmakta ve zamanla üreyerek vahşi yaşamın bir parçası olmaktalar.
Bunun dışındaki durumlarda atlar, daha çok sportif amaçlarla beslenmekteler. Hipodrom yarışçılığı, cirit, engel atlama ve dresaj gibi pek çok farklı dalda biz binicilere hizmet vermekte ve yardım etmekteler.
3/9
Atların özellikleri nelerdir?
Atlar, genellikle asil olmalarıyla tanınsalar da pek çok insanın bilmediği bir diğer özellikleri de hassas canlılar olmalarıdır. Evet, yakınına gittiğinizde cüssesi sebebiyle ürktüğünüz bu iri ve heybetli canlı dış görünüşünün tam aksi bir yapıya sahip ve son derece hassastır. Düzenli tüy ve deri bakımına, veteriner kontrolüne, tırnak bakımına, antremana ve ilgiye ihtiyaç duyarlar. Atlar, tıpkı köpekler ve kediler gibi, birçok farklı cinse ayrılmaktadırlar. Genel kanının aksine midilliler (ponyler) bir at cinsi değildirler. Atla midilliyi (pony) birbirinden ayıran fark, yaşları ya da geldikleri kökenleri değil, boylarıdır.
4/9
Atların özellikleri nelerdir?
Atın boyu, cidago kemiği denilen bir kemikten ölçülmektedir ve bu kemik, hayvanın vücudundaki, hareketsiz, en yüksek noktadır. Atın boynunun bitip, sırtının başladığı noktada yükselmektedir. Eğer hayvanın boyu 1.50 cm’den kısaysa, midilli (pony) , uzunsa at olarak sınıflandırılır. Bunun dışında atların cinsiyetlerine göre de kendilerine has adları vardır. Erkek atlara aygır, dişi atlara kısrak ve kısırlaştırılmış atlara da iğdiş denilir. Yavru at ya da midillilere ise tay denir.
5/9
At binmek hakkında bilmeniz gerekenler!
At binmek, eğlenceli olduğu kadar efor sarf edilmesi gereken, öğrenmesi uzun yıllar alan ciddi bir spordur ve harcadığınız her ana değer. Sonuçta binicilik, bir başka canlıyla bir bütün halinde yapılan yegane spordur ve bunun keyfi (özellikle de sıkı bir hayvanseverseniz) dünyada başka hiçbir şeyle boy ölçüşemez.
6/9
At binmek hakkında bilmeniz gerekenler!
Yurt dışında biniciliğin Türkiye’dekinden daha gelişmiş olduğu bir gerçektir. Bunun nedeni biraz sosyoekonomik, biraz da tesislerin azlığı olarak gösterilebilir.
7/9
At binmek hakkında bilmeniz gerekenler!
Biniciliği öğrenmeye meraklıysanız internette bulabileceğiniz kulüplerde ya da çiftliklerde bu hizmetten kolayca faydalanabilir ve bu güzel deneyimi yaşayabilirsiniz. Fakat bir binicilik eğitmeni olarak size tavsiyem yaş sınırlarını dikkate almanızdır. Eğer kendiniz için bu sporu denemek istiyorsanız, herhangi bir atlı spor kulübüne ya da çiftliğe başvurabilirsiniz ama konu, 12 yaşındaki ya da altındaki çocuğunuzsa size tavsiyemiz sayıları günden güne artan ve 3-12 yaş grubuna hitap eden midilli kulüpleri (pony club) olacaktır.
8/9
At binmek hakkında bilmeniz gerekenler!
Midilli (pony) kulüplerinde çocuklar, kendi vücut gelişimlerine uygun ve onların denge ve güç seviyelerine uyumlu canlılarla bir arada vakit geçirerek hem günümüzdeki şehir yaşamından dolayı zaman zaman mahrum kaldıkları hayvan sevgisini tadacaklardır, hem de kendileri için daha güvenli bir şekilde, çocukların dilinden anlayan eğitmenlerle bu sporu sevecek ve belki de geleceğin büyük ve önemli binicileri olacaklardır.
9/9
Atlar; Dosttur,sevgi dolu, bazen biraz ürkek, ot obur, kocaman kalpli ve insanlarla bağ kurmaya düşkün canlılardır''.